Zomerse ergernissen

Zomerse ergernissen

Lekker zonnetje bij het opstaan, zwoele zomeravonden in de tuin of op het balkon. Doe je ogen dicht en luister…. of ruik. Vlagen van zoetige zonnecreme worden afgewisseld door geuren van sissend vlees op een koolvuurtje. Het is zomer!

Niet alleen de vogels maken een hels kabaal. Ook je buren leven buiten. Woon je in een dorp dan heeft elk tweede huis op dit moment wel een blauw/wit plastic zwembad vol krijsende kinderen in de tuin staan. In de stad is het een beetje anders. Daar heeft niet iedereen een groot balkon, een tuint(je) of dakterras. Wel wonen in een stad meer mensen op een vierkante meter. De zomer geeft energie en nodigt uit tot buiten leven.

Zout en kruidig
In Rotterdam zie je na de eerste zonnestralen bankjes en stoelen op de stoep, zijn de parken ‘s middags vol van  wandelende gezinnen en trekt de buurman beneden zijn buitenkeuken uit het schuurtje. Ik heb trouwens nog levendige herinneringen aan de bewoner naast mijn studentenkamer in Den Haag. De man bakte altijd van die kleine visjes op speciaal daarvoor gemaakte roosters en een open vuurtje. Heel zout, kruidig en lekker door de rijst, beweerde hij. Helaas stonk de hele buurt er twee dagen naar. En kon ik op zo’n zomerdag mijn was niet buiten hangen.

Op tien
Wat zijn de ergernissen in de openbare ruimte? Op één natuurlijk de hondenpoep. Daarna het afsteken van vuurwerk. Jammer trouwens, dat het ook dit jaar niet is gelukt om dat af te schaffen en centraal te regelen in de stad. Zwerfvuil is een groot probleem en bewoners die zich onbeschoft of asociaal gedragen op nummer 4. Pas op nummer 10 staat: geluidsoverlast van buren. Stampen op houten vloeren, schreeuwde echtparen, luide pubermuziek, dichtslaande deuren. Je kunt het allemaal bedenken. Maar wat voor de één overlast is, is voor de ander heel normaal. Zo heb ik een huurder uit Engeland die van nature op de hiel van zijn voeten loopt. Een stevige tred. En als hij haast heeft, wordt het een opgewonden dribbel. Je moet er maar onder wonen!

Samen dansen
Is er qua geluidsoverlast verschil tussen nationaliteiten? Even een beetje generaliserend natuurlijk maar ook gebaseerd op eigen waarneming… Mensen uit Zuid-Europa en de Balkan zitten graag in de deuropening van hun woning, plaatsen bij gebrek aan eigen tuin plastic stoelen op de stoep en kunnen tot diep in de avond drinken en gepassioneerd kaartspelen. Op (Rotterdam) Zuid zie je veel groepjes mannen en kleurrijke vrouwen uit het Caraïbisch gebied. Zij staan op allerlei plekken met elkaar te kletsen of flaneren luid kwebbelend door de straten. Een vrolijke boel want de ghetto blaster met tropische klanken gaat mee. Soms krijg je bij het voorbij gaan een dansje kado. De gemiddelde Pool is in de zomer het liefst gewoon thuis in eigen land. En mijn Nederlandse achterbuurman, geboren en getogen in Charlois, staat graag achter zijn barbecue worsten te braden. Als Feijenoord speelt, staat de televisie buiten en anders krijgen we steevast de top 100 Nederlandse Gouwe Ouwe voor onze kiezen.

Middagdutje
Mijn persoonlijke ergernissen in de zomer? Precies tijdens ons avondeten gaan grasmaaien met een oude benzinemaaier. Of de dubbelgeparkeerde Turk met boxen vol Arabisch gejammer die onder mijn balkon staat te wachten op z’n maat. Toppunt van ellende zijn toch echt de Cessna vliegtuigjes die op zondagmiddag toeristische vluchtjes maken boven Goeree Overflakkee en daarbij laag boven ons dorp rondjes blijven vliegen als ik net aan mijn middagdutje ben begonnen. Ik houd overigens best van Nederlandse smartlappen maar na een uur of twee…..

Kortom, geluidsoverlast in de zomer is voor iedereen anders. Je kunt daar afspraken over maken. Maar dan het liefst vooraf en niet achteraf. Als de gemoederen al verhit zijn, de frustraties hoog oplopen en je de buurman het liefst in z’n eigen zwembadje wil verzuipen. Gelukkig vragen de meeste buitenlandse huurders wat gebruikelijk is en kun je uitleggen waar zo’n beetje de grenzen liggen. De meesten werken doordeweeks overigens zo hard dat uitrusten, bijslapen, uitgebreid koken en skypen met het gezin thuis de ingrediënten zijn voor een goed weekend. Ook in de zomer. Elk ander vrij uurtje wordt besteed aan toerist zijn en indrukken opdoen.

Fijne zomer toegewenst!