Opleveren is ook een beetje loslaten

Opleveren is ook een beetje loslaten

Strijkijzer, 4 thee glazen, 6 grote borden, een bruine stoel, daybed, broodrooster …. Ik zit aan de eettafel met mijn laptop en kijk rond in het gerenoveerde en op te leveren appartement. De inventarislijst moet gevuld worden nu alles in de woning gedaan is en op z’n plek staat.

Ik heb wat om handen. Het is een spannende dag. Binnen een kwartier staat de eigenaar van de woning voor de deur om te kijken hoe het geworden is. Als de deurbel gaat, staat H. met een brede glimlach op zijn gezicht voor de deur. “En? Hoe gaan we het doen?” zegt hij handenwrijvend. We spreken af dat hij twee petten op heeft. Als woningeigenaar moet hij kijken of de renovatie en de inrichting naar tevredenheid zijn uitgevoerd. Maar in de rol als huurder zal hij vooral gericht zijn op gevoel. Een huis is een fijne plek waar je veilig bent, waar gezelligheid en rust is en waar je kunt ontspannen of leren. Kortom, hij zal moeten voelen of hij ‘thuis komt’.

Contrast | We lopen van ruimte naar ruimte. Ondertussen leg ik hem uit waar we tegenaan zijn gelopen tijdens de verbouwing, wat er is vernieuwd en wat we hebben behouden. Ik heb in elke ruimte een printje hangen van hoe het was. Ons geheugen laat ons namelijk nog wel eens in de steek. We vergeten slechte dingen en vinden de nieuwe mooie situatie vanzelfsprekend. Het contrast in sommige kamers is groot. “Ik weet echt nog wel hoe het er voorheen uitzag. Vreselijk!” zegt hij. Er staat al sinds binnenkomst een vette glimlach op zijn gezicht.

AandachtVoelen betekent letterlijk overal aan zitten en uitproberen. Ik zit bij bezichtigingen ook overal aan. Dus gaan kledingkasten open, doet hij de nachtluiken dicht en wordt het matras uitgeprobeerd. Hij zwaait zijn benen van het bed. “Dat ligt goed.” is zijn korte commentaar. Als alles is getest, gaan we aan de ontbijtbar met knalrode krukken zitten. “Ik ben er blij mee. En trots op.” zegt hij. En daar doe ik het voor! Want H. is kritisch en weet precies wat hij wil. Hij houdt net als ik van huizen. Wil dat er aandacht is voor details en goede afwerking.

Goed verhuurderschap | H. beheert samen met zijn vrouw hun verhuurwoningen. Maar het leven is druk met full time banen en opgroeiende kinderen. Ze willen het beheer uitbesteden. Wel de lusten, niet de lasten. Dat laatste gaat natuurlijk niet helemaal op want als woningeigenaar ben je nog steeds verantwoordelijk voor goed onderhoud. En er moet gereserveerd worden voor de vervanging van inboedel. Goed verhuurderschap betekent zorgen voor de woning én de bewoners. Dat vraagt voldoende budget, tijd en inzet maar levert ook meer rendement op. Een prettige bijkomstigheid. 

We lopen nog even wat praktische en financiële zaken langs. Gelukkig zitten we op één lijn. Ik geef hem zijn nieuwe sleutelset en hij neemt afscheid. In de woonkamer kijk ik in stilte rond. Er is weer een fase afgerond. Opleveren betekent ook loslaten. Net als bij opgroeiende kinderen. Over een paar dagen staat de woning online en hopelijk kan ik binnenkort de eerste nieuwe bewoners begroeten.