Het is heet achter de voordeur

Het is heet achter de voordeur

Ik zie die gast nog lopen in z’n onderbroek en hemd. Bloedheet was het in het appartement terwijl de schuifpui open stond om een koud winterbriesje binnen te laten. Hij was niet de enige halfnaakte man. Zijn twee collega’s waren dito gekleed en zaten op de bank te schaken.

Het was maandagochtend 10.00 uur en ik had afgesproken een nieuwe voorraad schoonmaakmiddelen en beddengoed te brengen. Mijn huurders, drie Italiaanse koks werkzaam voor de 1e Happy Italy vestiging in Rotterdam hadden een vrije ochtend. Ze wisten dat ik kwam maar hadden niet de moeite genomen om zich aan te kleden.

Dag en nacht | Nou stoorde ik me niet aan de schaarste maar meer aan de overvloed. Aan warmte. De mannen hadden het in Nederland altijd koud, zeiden ze. Maar wilden wel luchten omdat ze graag ook voor zichzelf kookten. De thermostaat stond dus op 28 graden! Op mijn vraag of dit de permanente afstelling was, antwoorden zij bevestigend. Ja, dag en nacht. Als je dan inclusief gas, water en elektriciteit verhuurt omdat je het zo makkelijk mogelijk voor je gasten wilt maken, dan heb je bij de eindafrekening van de energiekosten een probleem.

Warme truien-dag | Je kunt het de meesten overigens niet kwalijk nemen. In de zuidelijke landen als Spanje, Italië, Griekenland hebben velen helemaal geen verwarming. Daar is het in de winter hooguit koel. In de koude periodes wordt bijverwarmd met elektrische kachels, de airco of hout gestookte open haard. In Centraal en Oost-Europese landen (Polen, Oekraïne, Tsjechië, Slowakije en Rusland) hebben ze dikwijls een soort stadsverwarming. Daar kun je in vele appartementen niet eens zelf de temperatuur instellen. Vanaf 1 september gaat de verwarming op heet en kun je hooguit verkoelen door de ramen op te zetten.

Traditionele instelling | Duurzaam omgaan met energie is bij velen nog niet geworteld. Het milieu heeft geen prioriteit en kostenbewust zijn ze op andere vlakken. Huurders uit de Aziatische landen weten veelal helemaal niet waar ze het zoeken moeten. Die zien voor vertrek foto’s van besneeuwde huizen en dik ingepakte mensen en stoppen hun koffers vol met extra dekentjes maar lopen vervolgens op plastic slippertjes. Deze categorie huurders vindt ook vaak dat ze het recht hebben op warmte. Ze betalen een stevige huur en dus is het continue warm stoken van het huis een vanzelfsprekendheid. De suggestie van een ‘warmte truien-dag’ slaat helaas nog niet aan. Het instellen of programmeren van een gemiddelde thermostaat is trouwens ook niet makkelijk. Sommige kun je niet programmeren anders dan naar links of rechts draaien. Andere thermostaten zijn traditioneel ingesteld op week en weekend. En op naar bed gaan, opstaan, naar je werk gaan en thuis komen. Bewoners die op andere tijden werken of thuiswerkers moeten altijd handmatig de temperatuur bijstellen. Dat vraagt geduld en technisch inzicht. Geen zin in, geen tijd voor. Dus.

Afrekening | Natuurlijk wil ik dat mijn huurders het lekker warm hebben. Maar er zijn grenzen. En dus voed ik niet alleen mijn pubers thuis op om de lichten in de slaapkamers uit te doen als je naar beneden komt en de verwarming lager te zetten als je naar je werk of school gaat. Nieuwe huurders krijgen eerst van mij een preek tijdens de kennismaking en bij het ondertekenen van het huurcontract over bewust omgaan met energie. Daar waar mogelijk noteer ik meterstanden en vindt er een afrekening aan het einde van het jaar of bij vertrek plaats. Een stimulans om zuinig te zijn, is het terug krijgen van een bedrag bij vertrek. Bijbetalen is nooit leuk.

Als ik op locatie ben, draai ik standaard de thermostaat lager en ook de schoonmakers zijn inmiddels gewend dit te doen. Voor hen is het ook niet fijn om te werken onder tropische omstandigheden. Energiekosten stijgen elk jaar en ik voorzie daarin op de lange termijn geen verandering. Het is mijn opdrachtgevers (de eigenaren van de woningen) er dus veel aan gelegen om de kosten voor energie te beperken. Hun woningen moeten aantrekkelijk blijven voor huurders maar behoud van een aardig rendement op de verhuur is belangrijk. De totale huur kan namelijk niet oneindig stijgen dus zal de huurder energiebewuster moeten worden en heb ik als woningbeheerder een taak om dit voor elkaar te krijgen.

Bewust omgaan met energie | In mijn contentjaarkalender staan op vaste momenten, meldingen aan alle huurders over omgaan met energie en zuinig zijn op onze planeet. Geheel in lijn met wat ze buitenshuis ook horen. De oproep om op wereldniveau in te spelen op de klimaatveranderingen, de maatregelen die er genomen worden om de gevolgen van CO2 uitstoot te verminderen, de verwachte schaarste aan traditionele energiebronnen, de opkomst van elektrische voertuigen en groei van windmolenparken. Het kan ze niet allemaal ontgaan. Toch besteed ik er in de huisregels zeer uitgebreid aandacht aan en is het onderwerp ook onderdeel van het huurcontract. Mijn manier om ook zakelijk een bijdrage te leveren aan het oplossen van onze klimaatproblematiek en dus onderdeel van mijn verantwoord ondernemen. 

Domotica | Voor 2020 heb ik een andere strategie voorbereid. Alle appartementen die zijn gerenoveerd krijgen standaard een SMART thermostaat die op afstand is af te lezen en waarbij de temperatuur door mij kan worden ingesteld en aangepast als ik weet dat de huurders op reis zijn. Een enkele woningeigenaar c.q. opdrachtgever wil ook dat op afstand storingen en de prestaties van de CV ketel zijn uit te lezen. Ook de huurder kan via de mobiele telefoon de temperatuur van de woning aanpassen, net als het aan/uit schakelen van de verlichting boven de eettafel bijvoorbeeld. ‘Domotica’ is het woord voor deze mogelijkheden.

Achter de voordeur | Ja, ja, ik hoor de privacy bewakers onder de lezers van deze blog zich al roeren. Hoe moet het dan met de privacy van de huurders? Feitelijk krijg je als verhuurder en woningbeheerder zo een kijkje achter de voordeur. Klopt, en daar moet je ethisch en verantwoord mee om gaan. In het huurcontract en tijdens de rondleiding door de woning geven we hierover informatie. De huurders weten dus wat de mogelijkheden en de voor- en nadelen zijn. Goede en verantwoorde huurders krijgen niet elke maand van mij bezoek. Als er geen reden is, zal ik niet ingrijpen en meng ik mij niet in privé aangelegenheden. Maar als een huurder structureel een deur open laat, zet ik er een dranger op. Telkens een bende in de keuken, dan gaan de schoonmaakkosten omhoog. Een maand of twee een hoge elektriciteitsrekening zonder extreme winterse omstandigheden? Dan kom ik kijken of er geen plantjes groeien. Kortom, als je huurt is het nooit helemaal van jezelf. Daar hebben mijn huurders geen moeite mee. Zij zijn blij dat er voor hun gezorgd wordt. Dat ze over bepaalde dingen niet hoeven na te denken. Samen moeten we zorgen voor het beperken van de energiekosten. Een schone taak!

En ja, een slim apparaat kan worden gehackt. Maar zoals voor elk slim apparaat geldt ook voor de thermostaat dat je moet zorgen voor een sterk wachtwoord en regelmatige updates van de software.