Een tevreden huurder geeft geen gedoe

Een tevreden huurder geeft geen gedoe

Vandaag ontmoet ik Pierre-Jean voor het eerst. Een jonge Fransman uit Parijs. Hij heeft begin van de maand zijn intrek genomen in één van de appartementen die ik beheer. De eerste ontmoeting was met de general manager van het bedrijf waar hij voor werkt. Die kwam de woning bekijken en kennis maken. De huur wordt door het bedrijf betaald en hij wilde zeker zijn van de kwaliteit en de service. 

Ik was nog niet eerder in contact geweest met dit internationale bedrijf gespecialiseerd in transport en logistiek. Ze zitten over de hele wereld. Hebben een kantoor in Amsterdam en een kleiner kantoor in Rotterdam. Goed om meteen kennis te hebben gemaakt met de hoogste baas in Nederland.

Kleine moeite
Pierre-Jean doet een project bij een offshore bedrijf in Vlaardingen en zal dus een tijdje in Nederland blijven. Zijn Engels is beroerd maar daar gaat hij aan werken, zegt hij. Op mijn to do-lijstje zet ik meteen: opzoeken talencursus Engels voor expats in Rotterdam. Kleine moeite, extra service naar de huurder.

Knijpen in een leeslamp
Voordat hij naar zijn werk gaat, laat ik hem snel het appartement zien. Ik ken de woning op m’n duimpje en heb een vaste lijn in mijn verhaal. We lopen van ruimte naar ruimte. Praktische informatie wordt afgewisseld met belangstelling voor zijn situatie en het beantwoorden van zijn vragen. In dit appartement heeft de eigenaar een aantal speciale dingen ingebouwd die uitleg behoeven. Wegens overlast van duiven heeft het balkon een afrastering, de meterkast zit op een gekke plek en sommige lampen in de woonkamer gaan pas aan als je in de stang knijpt. Toch wel handig om te weten.

Eenzaam bestaan
We lopen nog even het huurcontract door. Ik leg hem uit dat het complex een actieve VvE heeft en dat de huisregels streng zijn. Geen vuilniszakken op het balkon, geen geluidsoverlast en geen wijzigingen aan de binnen- of buitenkant van de woning. Op dit punt in mijn verhaal word ik altijd wat streng. Om later misverstanden te voorkomen en meteen de grenzen aan te geven. De huudersverklaring wordt getekend en hij geeft aan dat hij er alleen doordeweeks is. In het weekend reist hij met de trein terug naar Parijs.  Zijn vriendin werkt in Stuttgart dus ze zien elkaar alleen in de weekenden. Omdat dit appartement geschikt is voor een stel nodig ik haar meteen van harte uit om te komen. Het leven als expat met een drukke baan kan soms wat eenzaam zijn. Dat ken ik uit eigen ervaring.

Schoon, modern en gezellig
Internationaal inzetbare medewerkers zoals hij reizen licht en praktisch, zijn weinig thuis en vinden goed internet het belangrijkst. Ze stellen direct contact met de beheerder op prijs en waarderen het als er moeite is gestoken in de inrichting van het huis. Schoon, modern, gezellig en veilig. Oh ja, en voor Fransen moet de keuken tiptop zijn. Samen met de eigenaar van de woning doe ik daar m’n best voor. Want een tevreden huurder, geeft geen gedoe.