Alles voor dertig!

Alles voor dertig!

Hij kijkt schuin naar de quilt in mijn handen, pakt het prijskaartje dat er aan vast zit en schudt zijn hoofd. Ik laat hem de brocante spiegel met facet geslepen glas zien. In mijn mandje liggen nog een paar accessoires voor de keuken. Op het prijskaartje staat € 45,-. De spiegel heeft helemaal geen prijsje of gekleurde sticker. “Alles voor dertig!” zegt hij met een ruim gebaar.

Ik kijk verbaasd en krijg een brede glimlach terug. “Ja, u staat in een kringloopwinkel, niet in een boutique. Ze prijzen ‘boven’ veel te hoog. Voor een oude spiegel en een stukje stof, ga ik echt geen € 60,- vragen.” Ik vraag nog of hij het zeker weet. Of hij daar over mag beslissen en of hij niet in de problemen komt. De jongen kijkt me zelfbewust aan en zegt dat als hij achter de kassa staat, hij zelf de prijzen mag bepalen. Persoonlijk denk ik van niet maar zijn zelfvertrouwen is groot. Hij rekent met mij af en gunt mij de spullen voor een belachelijk lage prijs. Het voelt dubbel.

Geen alternatieve tekst opgegeven voor deze afbeelding

Bankje | Blij zit ik met mijn handgemaakte quilt en spiegel in de auto. Het doek past qua kleur en grootte precies boven de bank die afgelopen week aan de Jonker Fransstraat is afgeleverd. En de spiegel krijgt een mooie plek in de slaapkamer. De bank heeft een donker petrol blauwe kleur, geen turquoise, geen groen. Er past niet alles bij maar het moest deze bank worden. Dan begint de zoektocht naar de juiste spullen om het één geheel te maken.

Is dat de manier? | Nee, zeker niet. Maar ik ben geen interieurarchitect. Doe veel vanuit gevoel en ervaring. Geluk dat het vaak goed uit pakt, dat ik op het juiste moment de juiste spullen tegen kom voor weinig. En dat een jonge man met een lichte handicap in een kringloopwinkel/sociale werkplaats mij iets gunt waardoor ik binnen mijn budget kan blijven. Dat is de sport. En bij elke sport kun je winnen of verliezen.

Oeps! | Verbouwen, renoveren, inrichten. Het kost allemaal verdomd veel geld. Zeker bij oude huizen. Je weet nooit wat je tegenkomt. Je trekt een paneel weg en de muur komt als gruis naar beneden. Een verroestte spijker laat een gat als een vuist achter. Oeps! Ben altijd weer blij als de bouwfase voorbij is. En dan komt de fase van uitzoeken, inkopen en inrichten. Bestel je een wasmachine, laat de vervoerder weten dat je de levering tussen 8.00 en 22.00 uur kunt verwachten. Een paar uur voor aankomst krijg je een bericht dat de bezorger onderweg is. Ik werk dus op locatie terwijl ik wacht. Mijn laptop zit standaard in mijn rugzak. De wasmachine wordt om 21.23 uur nog wel voor me aangesloten door twee oververmoeide mannen die aan levering 26 waren begonnen en er nog 4 moesten doen voor 22.00 uur. Dan heeft die jongen in de kringloopwinkel het misschien wel beter voor elkaar.  

Gisteren hing ik de quilt op. En vandaag werk ik de rest van mijn to do-lijst af. Dan duurt het niet lang meer voor ook dit appartement online is en verhuurd kan worden.